Pàgines

Jardí Botànic Marimurtra

Blanes

El Jardí Botànic Marimurtra és un jardí esplèndid, tant per les més de 4.000 espècies vegetals que el conformen, com per les vistes de la seva situació privilegiada, damunt d’uns penya-segats en els que podem observar el mar des del principi de la Costa Brava, que comença a Blanes. 

Està estructurat en tres nivells on el protagonista és un templet que hi ha entre la cala Sa Forcanera i la Cala Bona. Un mirador circular amb vuit columnes que ens regala unes vistes espectaculars de la primera cala de la Costa Brava: Sa Forcanera. Una cala que només té accés per mar."Sa Forcanera", la primera cala de la Costa Brava

A més a més, el Jardí Botànic Marimurtra és, amb el de Barcelona, un dels dos únics jardins botànics de Catalunya. 

Hi ha molts tipus de jardí, pot ser ornamental, històric, zen, anglès, italià, japonès, etc, però un jardí botànic és alguna cosa més. Es tracta d'un terreny condicionat per una institució pública o privada que té com a objectiu l'exhibició d'espècies vegetals. Les nombroses espècies i varietats de plantes silvestres i/o hortícoles han d'estar estricament identificades i reunides en col·leccions. 

Els quatre objectius principals  d'un jardí botànic són la conservació, la recerca científica, l'educació, l'ensenyament i el turisme.

Aquest jardí va ser creat l'any 1921 per Carl Faust, un empresari alemany establert a Catalunya a finals del segle XIX, que apassionat per la botànica i les ciències naturals, va dedicar una bona part de la seva vida i la seva fortuna a crear aquest jardí. Actualment, amb quasi un segle d'existència, Marimurtra pertany a la Fundació Carl Faust, una entitat privada que el gestiona. 
La visita del jardí es pot fer en 2h per poder recórrer les 4 hectàrees plantades, que estan dividides en 3 jardins, en diferents nivells. Hi trobarem plantes d'unes 4.000 espècies originàries de 5 continents, de diferents tipologies; jardí subtropical, temperat i mediterrani. 

En el jardí hi trobarem una gran quantitat de cactus. Gràcies a les explicacions del Josep, el nostre guia, hem aprés que aquí conviuen dues espècies molts diferents, que als que no sabem botànica ens semblen iguals; els cactus i les eufòrbies. 
Els cactus provenen dels climes secs d'Amèrica i són com esponges que guarden aigua dins. 
En canvi, les eufòrbies que provenen de zones desèrtiques de l' Àfrica, segreguen una saba altament tòxica que sembla llet, per això s'anomenen comunment lleteroles. Poden produïr irritacions a la pell i als ulls.

En aquí he descobert el "Land Art", que és un moviment artístic que es defineix com l' Art de la terra. Es tracta d'obres efímeres que aprofiten els elements naturals per a realitzar art. Sovint aquestes obres es troben es espais oberts, ens els quals poden sofrir els canvis i l'erosió de les condicions naturals, la qual cosa les fa efímeres. En aquest cas un arbre mort es converteix amb un tronc que omple de color un espai del jardí. 

La murtra que dóna nom al jardí, és una planta aromàtica que creix a les dues vores del Mediterrani. 

  • Està obert tots els dies a partir de les 9:00h. 
  • L'entrada és de 7€, els socis del Club Super3 tenen entrada gratuïta i els del carnet Jove 10% de descompte. 
  • La visita es fa per lliure, tot i que hi ha la possibilitat de fer una visita guiada, que jo he pogut gaudir i que us recomano molt, amb reserva prèvia. 
  • Informació a la web http://www.marimurtra.cat

2 comentaris: