Cinque Terre, Riviera italiana

La millor manera de recórrer el conjunt dels 5 pobles que constitueixen les Cinque Terre (Cinc terres) és en tren. Un tren que sortint de l'estació de la Spezia i amb un únic bitllet et porta a cadascun dels pintorescos pobles de pescadors, amb les seves escarpades cases de colors, que es troben damunt de penyasegats. 

Manarola


Pobles, tots ells, on es respira el perfum a llimona i que estan rodejats de vinyes. 

Unes vinyes que arran de la seva situació geogràfica en terrasses, tenen un curiós sistema de carrils-grua per transportar els raïms. 


Tot i que al seu moment devien ser uns nuclis aïllats, actualment són un gran reclam turístic. No han perdut, però, l'essencia dels típics pobles de pescadors, el que encara es palpa en la manera de fer dels seus habitants, la majoria pescadors i pagesos. 

Una de les seves característiques i que fan l'indret tan especial és que no està permès el trànsit de cotxes, això fa un ambient encara més acollidor.

Tots ells comparteixen colors; el verd de les vinyes i el groc de les llimones es barreja amb els colors de les cases i el blau del mar. 

Riomaggiore

També les uneixen els carrerons empinats i botigues encantadores. 

El 1997 van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i al 1999 es van constituir com a parc nacional. 
Riomaggiore:  La distribució de les cases de colors en diferents nivells fan del poble un lloc molt pintoresc. Ha estat el que ens ha descobert la zona, ja que venint de la Spezia és el primer que es troba. És petit i encantador amb les seus carrers empinats i les casetes colorades. Tot i que s'assembla a Manarola és més tranquil i conserva l'encant pescador dels seus habitants.  El túnel que va del poble a l'estació de tren està decorat amb mosaics amb temes marítims. 

Manarola: És el que més ens ha agradat. Les cases, les botigues, l'ambient, la zona de bany, tot! 
Té un bonic camí de ronda on passejar i d'on es veu una vista panoràmica del conjunt. Disposa d'una zona habilitada pel bany amb escales a les roques.   
Corniglia: Rodejat de vinyes, és el poble més petit i més elevat de tots els cinc, i l'únic que no està a peu de mar. Es troba a 100 mt d'alçada, per la qual cosa des de l'estació del tren per veure el poble cal pujar més de 300 escales. També s'hi pot accedir amb cotxe i la carretera ens deixa a la part alta del poble amb la qual cosa es fa més fàcil de recórrer. Però les carreteres d'aquest indret són estretes, plenes de curves, diria que fins i tot perilloses. 
Els cotxes es deixen a l'entrada del poble, en el pàrquing de pagament. 

Carreró de Corniglia

Vernazza: És el poble que surt en totes les fotografies, i s'ho mereix, perquè és preciós. Al costat del port natural, hi ha una església que toca al mar i que convida a una remullada. 

Més amunt hi ha un castell on per accedir-hi cal pujar unes empinades escales. Només per a accedir a les vistes des de la torre demanen entrada, cosa que ens ha sorprès. Després de l'esforç de la pujada, es clar, tothom paga... 

Platja de Vernazza

Panoràmica de Vernazza

Monterosso al MareMonterosso és diferent ja que és planer, un bonic poble de costa, però no tan espectacular com els altres. És molt turístic, passant un petit túnel es troba uns carrers plens de botigues i restaurants amb platges de grava.

Tot i que quatre dels cinc pobles tenen àrea de bany, el més aconsellable per remullar-se és aquest, ja que disposa de les platges més llargues de la zona. Hem trobat curiós que en gran part les platges italianes són privades, les empreses que les gestionen es distingeixen pels parasols del mateix color. Més enllà hi ha una petita zona lliure on banyar-se.  

Platges privades: A Itàlia els ajuntaments otorguen concesions a empreses com hotels, càmpings i els anomenats "establiments balnearis" on s'ubiquen tumbones i parasols de pagament. En aquesta zona no és permet posar ni el peu sense pagar, ni molt menys la pròpia tovallola. 
La llei italiana estableix que totes les platges tenen que reservar una zona d'espai per accés públic, que depen de l'ajuntament, per la qual cosa la neteja i conservació no està tan be com a les privades.  

Monterosso al mare


Apart del tren i en barco, també hi ha rutes de senderisme per visitar la zona, el camí més famós és la via de l'Amore, on passegen els enamorats.La Via dell'Amore és un camí que uneix els pobles de Manarola amb Riomaggiore sortint d'ambdues estacions ferroviàries. L'hem intentat fer en el camí de tornada, però no hem pogut, perquè ens l'hem trobat tancada per perill de despreniment de roques. 


En tren des de la Spezia trobem en primer lloc Riomaggiore, després Manarola, Corniglia, Vernazza i al final Monterosso al Mare. 

Tren Cinque Terre


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada