Camí de ronda: de Sa Riera a Illa Roja

Camí de ronda a BEGUR


Els camins de ronda de Begur, degut a la seva abrupta costa, no tenen continuïtat al llarg dels seus 20 km. Es troben seccionats en 4 trams. 

Una curiosa glorieta és el punt de destí, i final, de la nostra ruta d'avui. Ens la trobem a la platja de "Sa Riera" just on acaba la sorra i comença el camí empedrat. 


Principi de la ruta


Arribem al final, Illa Roja
El tram que hem recorregut avui va de Sa Riera a la cala d'Illa Roja i a la platja del Racó, un indret esplèndid amb panoràmiques de petites cales i penya-segats. 


Increïbles racons, amb aigües turqueses, que conviden a bussejar. Alguns agosarats es tiren al mar...Arribats a Illa Roja, no ens estranya que sigui un lloc frequentat per a nudistes, ja que, apart de l'accés a peu o per mar, és una cala sense cap tipus de servei, ni WC, ni dutxa, ni xiringuito...  el que compensa és poca gent, un lloc tranquil, amb aigües transparents i sorra gruixuda. 

             El camí de ronda és un camí costaner que ressegueix l’abrupte litoral de la Costa Brava entre les localitats de Blanes i Portbou. Es tracta d’un camí històric que va ser creat amb les funcionalitats bàsiques de comunicar les diferents poblacions, platges i cales del litoral, al mateix temps que garantia als pescadors i mariners de cabotatge el retorn als ports d’origen en el cas que la seva barca naufragués contra les roques del litoral, però sobretot va ser utilitzat per al control del contraban i l’estraperlo o mercat negre marítim per part de les autoritats estatals.

Si bé la data de construcció del camí de ronda és incerta, podem suposar que és un camí mil·lenari que s’utilitzava per a la comunicació del litoral des d’època remota, però el nom de camí de ronda es va popularitzar durant el segle XIX i XX, sobretot perquè era el camí que utilitzaven els carrabiners i guàrdia civil per fer “la ronda” i controlar les activitats il·legals de contraban i estraperlo que es realitzaven a la costa.
http://www.camideronda.com

Els camins de ronda són uns itineraris que vorejen les cales de la Costa Brava. El que ara són camins de senderisme es van crear com a llocs estratègics de vigilància, on feien la ronda agents per protegir-se de pirates i contrabandistes. Per aquest motiu, en alguns dels seus trams hi trobem torres de vigilància, com la "torre Valentina" a Calonge.


2 comentaris:

 1. Sembla interessant aquest tram de costa Mariajo.
  Quina distància té el tram que veu fer?
  Es pot continuar seguint el GR92?
  Moltes gràcies

  ResponElimina
 2. Hola Daniel, són uns 3 kms d'anada i la tornada pel mateix camí. Diuen que es pot fer circular, però aleshores la tornada és per carretera asfaltada i vam preferir desfer el camí de ronda.
  Al nostre pas, 1 hora aprox.
  Aquest tram de Begur queda tallat a la platja de Pals. Pel GR92 crec que continua però per aquest camí de ronda no.

  ResponElimina