Gorgs a Santa Càndia

Camí de la riera de Carme

Orpí (Anoia)

Aquesta sortida ha estat una delicia. És un indret a la comarca, poc conegut, una ruta fàcil, planera i curta (2,5 kms d'anada) el que la fa aconsellable per anar amb quitxalla acostumada a caminar.

Ha estat gratificant per mí ensenyar a les nenes un indret on hi tinc records d'adolescència, moments i confidències amb amics entre pícnics i banys en aquests gorgs. 

Gorg de Sta Càndia


Trobem una ruta sense cap complicació per anar amb nens, potser el tram més difícil és l'accés a la tercera gorga, on el camí s'estreny formant un corriol, i allà cal anar en compte, ja que és força alt i no hi ha protecció. 

Com indica el cartell informatiu " L'Espai Natural protegit de la riera de Carme, al seu pas per Orpí, baixa les aigües des de la plana de Miralles fins al riu Anoia. La riera discorre entre un bosc de ribera i les seves aigües esculpeixen un llit de roca calcària formant el Gorgs de Santa Càndia, envoltats de vinyes, camps i arbredes".  


Comencem la caminada al deixar el cotxe al costat de l'ermita de Sta Càndia. Just allà un cartell ens indica el camí de la riera, que ens portarà pels estrets, fins a la primera gorga de roca calcària. Durant el trajecte resseguim la vora de la riera de Carme, els estrets, on l'aigua convida a remullar-se a l'estiu i a gaudir del paisatge en les altres èpoques de l'any. Passem per costat d'horts i també per dins de boscos frondosos. Al principi ens caldrà vorejar una tanca. 


Agafem cap avall el camí de la riera per anar als gorgs.

Abundant vegetació en un paratge ombrívol


Primer gorg dels tres que trobem


El primer gorg que trobem es troba ben protegit. Es pot, però baixar i travessar l'aigua si hi ha poc caudal.   

Segon gorg, amb poca profunditat
Per arribar al tercer gorg hem hagut de vorejar el segon per sobre de les pedres, ja que hi ha un tros sense camí, però no té cap dificultat. Passat el tram, el camí es va estrenyent fins que veiem el tercer gorg.  


Tercer gorg, el més bonic i feréstec.


L'aigua de la riera de Carme propicia les fàbriques papereres del voltant. 


El lema d'Orpí és "un poble per descobrir". Trobo que és molt adient, ja que a la comarca de l'Anoia hi ha pobles magnífics que descobrir. 


Apart de l'ermita de Sta Càndia, des d'aquí es veu el Castell d'Orpí, que és un restaurant. I venint de camí trobem el Castell de la Pobla de Claramunt, una fortificació que es pot visitar, un dels castells de frontera de l'Anoia (veure post en aquest bloc).    
Ermita de Santa Càndia

Com arribar-hi: Cal anar fins al poble de Carme (Anoia). 

Una vegada passat Carme cal seguir en direcció Orpí fins a un trencall que indica 3kms per Orpí i seguint recte 10 kms fins a Sta Maria de Miralles. 

No anem cap Orpí, sinó que seguim tot recte direcció a Miralles i uns 2 kms, més endavant ja trobem el trencall de Sta Càndia, cal seguir el camí que baixa fins a l'ermita.

10 comentaris:

 1. Hola! tinc pensat anar-hi durant el mes de juliol amb nens/es de 6 a 11 anys. Al tercer gorg ens hi podríem banyar? com està l'aigua?

  Moltes gràcies!

  ResponElimina
 2. Hola Francesc, me n'alegro que t'agradi. Nosaltres hi varem anar cap a la tardor, per la qual cosa no ens varem banyar.
  Potser no és un lloc massa adequat per a banyar-se amb nens, no sé si és massa profund i de terres remogudes. Però el espai mereix una visita!

  ResponElimina
 3. Hola, bona tarda. Estic pensant anar-hi amb una gossa que tinc. Es poden banyar el gossos. Una salutació

  ResponElimina
 4. Hola, bona tarda. Visc a Masquefa. A quins llocs podria anar amb gossos que es puguin banyar?. Una salutació

  ResponElimina
 5. Hola seguint la ruta d'aquest article podeu dur el gos perque es banyin a la riera, jo he anat fa una estona al migdia i no hi havia gent. I hi baixa aigua. I si trobessiu gent podeu provar en altres trams de la mateixa riera. Jo visc a la torre de claramunt i hi arribo en 20 minuts.

  ResponElimina
  Respostes
  1. No tinc gos i no us puc ajudar en aquest sentit. Gràcies per la teva resposta, Joan Anton.

   Elimina
 6. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 8. acabo d'anar-hi avui, després de les pluges d'ahir dilluns, i la suma de vegetació abundant amb la gran quantitat d'aigua dels gorgs, feien un paisatge formidable. Gràcies

  ResponElimina
  Respostes
  1. Me n'alegro que t'hagi agradat. Jo faig dies que no hi vaig, hi hauré de tornar aviat!

   Elimina