Volcà Croscat

Parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa

El volcà del Croscat és el més significatiu d'aquesta zona volcànica, ja que permet veure les capes de sedimentació mitjançant un tall transversal que es va fer al volcà quan va ser explotat com a pedrera per a extreure greda, un tipus d'argila sorrenca que s'utilitza per a fer terrissa, que prové de l'esquitx de la magma volcànica. 

A aquest volcà, a diferència del de Santa Margarida, no s'hi pot accedir; s'ha de veure des de baix.
Tot i que hi havíem estat altres vegades, aquesta l'hem fet diferent, ja que hi hem anat tot fet una ruta circular amb un trenet, que ha fet les delícies dels infants. El conductor també ens ha fet de guia. A més, al llarg del trajecte un audio dóna explicacions de la formació dels volcans, la flora i la fauna de la zona. 

De primer hem passat pel "pla de les forques" on es troba el Croscat i el volcà de St Martinet. Més endavant ens han explicat que hi ha el volcà Pomereda, el més petit de la comarca. 


Tall en el volcà


Hem agafat al trenet al càmping "Lava" a la carretera de Santa Pau (Olot). 

Mentre esperavem el trenet les nenes s'han entretingut amb els animals que tenen: cavalls, gallines, cabres, conills i cobaies. 

És un lloc agradable per anar amb nens. 
Santa Pau

Ens agraden les visites guiades, creiem que és una manera lúdica d'aprendre, com deia Benjamin Franklin: “Digue’m-ho i ho oblidaré, ensenya’m-ho i ho recordaré, involucra’m-hi i ho aprendré” 

Estant allà, val molt la pena arribar al poble de Santa Pau, que fent honor al seu nom, és un indret petit, tranquil i acollidor. Destaca el centre, amb la seva plaça porxada amb uns balcons plens de flors. No deixeu de comprar els fesols de Santa Pau, boníssims! 
Panoràmica de Santa Pau


Viquipèdia: ECroscat és un antic volcà situat entre els municipis de Santa Pau i Olot (Garrotxa), al nord-oest de la vila, el més alt de la regió volcànica de la comarca d'Olot, de 786 msnm i 800 m de diàmetre de base. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.Té forma de ferradura. De tipus estrombolià, el seu con és el més gran de la península Ibèrica, amb 160 m d'alçada. És també, segons sembla, el més recent de tots. Té el cràter en un dels vessants. Al cim hi ha les restes d'una antiga torre de defensa. Aquest volcà va tenir dues erupcions importants una fa 17.000 anys i l'altra fa 14.000 anys. Tot i que la primera fou més important, en aquell temps ja hi havia humans per la qual cosa devia ser força perillosa, ja que la lava de la primera erupció es va estendre fins a uns 20 km quadrats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada