De Bot a la Fontcalda: Via verda de la Terra Alta

Comencem la nostra ruta amb les bicicletes a la via verda de les terres d'Ebre que connecta la Terra Alta i el Baix Ebre amb la Vall de Zafán. 

Cal dir que a mi el tram que més m'ha agradat, i que trobo més aconsellable per anar amb quitxalla, és el de la Terra Alta. 

M'ha sorprès aquest carrilet; coneixem les vies verdes de Girona, sobretot el tram de Girona a St. Feliu de Guíxols i aquesta via verda és molt diferent a aquella, en quan aquesta passa per molts túnels, alguns dels quals es travessen en la foscor més absoluta. Això, lluny de ser un inconvenient, dóna un plus a la bicicletada. 

Pel comentat, cal dir que és important portar llanternes o lots, tant amb bici com si es fa a peu. Nosaltres hem sortit des de l'estació de Bot en direcció a Prat de Compte. Ens hem emportat menjar de pícnic, ja que ens ha aconsellat dinar a la zona de lleure de la Fontcalda.
Les vistes al llarg del recorregut són magnífiques, enmig de frondosa vegetació. Bona part voreja la llera del riu Canaletes fins arribar a l'Ebre.
De túnels n'hi han forces al llarg del camí, alguns molt llargs i foscos, en aquests sobretot, com ja he dit, és imprescindible portar llum per veure-hi i també reflectants per a ser vist. 

Aquest tram passa pel túnel més llarg de tot el trajecte, 750mt de foscor. 

Només 5 kms separen Bot del santuari de la Fontcalda. Hem anat fins a Prat de Compte, i a la tornada ens hem desviat de la via, seguint els indicadors no té pèrdua. Allà hi hem trobat el santuari que estava tancat i més enllà una bassa amb aigua calenta: la Fontcalda, que dóna nom a l'indret. 

Val la pena deixar les bicis i recórrer el camí vorejant les gorges.Zona de pícnic, espaiosa i segura per còrrer i jugar. 
El riu Canaletes forma en aquest lloc unes basses naturals, entre les roques, que podem recórrer tot passant per un caminet habilitat que ens permet gaudir d'unes vistes magnífiques. A l'estiu l'habitual es banyar-se en aquestes aigües. 

La ruta sencera de la Terra Alta, que travessa túnels, viaductes i va al llarg del riu Ebre, consta de 23 kilòmetres, l’anada de baixada; surt del poble d’Arnes fins a Pinell de Brai. A cada poble hi trobem les estacions, algunes abandonades i d’altres reconvertides en bars i parcs infantils.

Terra Alta: Arnes - Horta de St Joan - Bot - Prat de Compte - Pinell de Brai.

Santuari


2 comentaris:

 1. Hola, us he trovat a través d'internet quan buscava informació sobre unes gorgues, aquest blog és la canya!! felicitats. Per cert, aquesta excursió que heu fet en bicis, es podria fer caminant? és molt llarga??

  gracies per avançat.

  imma

  ResponElimina
 2. Me n'alegro que t'agradi el blog i que et pugui donar informació i idees!
  La via verda es pot fer amb bicicleta o caminant. Es força llarga però es pot fe be per trams d'una estació a una altra i tornar.
  Pel que fa a la Fontcalda s'ha de fer a peu, ja que es un recorregut per les gorgues amb escales i pasarel.les. Nosaltres varem deixar les bicis a la zona de pícnic i van anar a recórrer les gorgues en 1:30 aprox. anar i tornar.

  ResponElimina