Castells del Loira

El Loira és el riu més llarg de França, que travessa entre d'altres, Orleans i Tours. És en aquest tram on es reuneixen molts dels castells més espectaculars de la zona.Chaumont sur Loire


La coneguda com la Vall del Loira ha estat declarada patrimoni de la humanitat per a l'UNESCO des de l'any 2000.Hem vist forces castells a prop del Loira. N'hem visitat quatre, tres de dia i un de nit. N'hi han molts, per a més informació consulteu "www.castillosdeloira.es" amb horaris, preus i informació dels 20 principals castells de la vall.  

El majestuós Castell de Chambord

El castell de Chamord és la estrella de tots els castells de la vall, tant per dimensions, com per l'entorn, al costat del riu. 

El curiós es que no va ser residència real, de fet es va construir com a pavelló de caça del rei Francesc I de França, que va viure a castell de Blois i el d'Amboise.

El castell de Chambord de fora és espectacular; d'estil renaixentista francès amb formes clàssiques italianes (fruit, diuen, de la influència de Leonardo Da Vinci). 

És el més gran de tots els castells del Loira, consta de 6 torres, 440 habitacions, 365 llars de foc i 84 escales, entre la qual destaca la de doble hèlice que ens dóna la benvinguda al vestíbul. Una curiosa estructura que fa que anant per un tram de l'escala no et puguis trobar amb qui va per l'altra banda. Creuen que es va dissenyar seguint anotacions de Leonardo Da Vinci, tot i que no està provat. 
Cal dir, però, que l'interior del castell ens ha decebut. No està moblat i les grans sales que es visiten queden buides.  


Escala de doble hèlix de Chambord

Detall d'una torre

Al principi de la visita hi ha un audiovisual d'uns  15 minuts en diferents llengues, en espanyol també, que explica la seva construcció, estructura i una breu història dels seus habitants. 

 Val la pena per a fer-se una idea del que es va a veure i no es fa pesat. Exposició de carruatges a Chambord

El 
Castell de Blois. Va ser la residencia d’alguns reis de França. Com que ja havíem vist varis castells per dins, en aquest hem decidit veure l’espectacle nocturn. Ens hem trobat amb un format de llum, so i colors amb projecció a les quatre façanes del Castell i que es realitza dins del pati interior, a peu dret. Explica la història del castell de forma amena, i tot i estar en francès, ens ha agradat. Hi hem assistit l'estiu del 2014, i ho fan totes les nits de 22 a 22:30h 

 
Castell de BloisEl castell d'Amboise és el castell que domina des d'un promontori el riu 
Loira al seu pas pel poble d’Amboise, entre Tours i Blois. 

Allotjament en càmping
En aquesta zona el Loira s'obre en dos braços que formen una illa,
que s’anomena l’Ile d’Or. 

Just al mig hi ha un càmping municipal amb el mateix nom,  on ens
hem instal.lat per visitar els castells de la vall. El recomano. 

Càmping Île d'Or a Amboise

Les  vistes d'un castell reial des de la caravana són un luxe, el càmping està
situat en un lloc privilegiat. Té bons serveis, és econòmic i força gran. És el
típic càmping de pas, amb moltes tendes. No disposa de piscina però al
ser municipal es fa servir la del poble.  

Vista des del càmping del castell d'Amboise
Com pesa! 


Quin mal de cap!

Capella St Humbert, amb il·lustre tomba

Interior d'Amboise

El Castell és bonic, està moblat i es poden veure pintures i tapissos. 

El que destaca és la capella de St Humbert, al pati del castell d'Amboise, on hi ha la tomba de Leonardo da Vinci, que va viure els seus últims anys al Castell de Clos Lucé convidat pel rei Francesc I, al mateix poble d’Amboise. El Clos Lucé que es més aviat una mansió, també es visita (però l'hem trobat excessivament car). Als seus jardins alberguen repliques dels invents de Leonardo.
Recomano una visita al poble d’Amboise, on poble amb molt encant.Clos Lucé, residència Leonardo Da Vinci


Chenonceau: Està ubicat al poble de Chenonceaux i és uns dels més bonics que hem visitat, tant per la arquitectura com per l'interior. Disposa de totes les habitacions moblades, molt cuidat ens els detalls, amb unes cuines equipades i centres de flors fresques sobre les taules.
L'anomenen el "castell de les dones", tant per les que el varen construir com per les que el van habitar. 

Està construït sobre el riu Cher i en destaca la passarel.la sobre el riu que es va afegir més tard al castell. 

M'ha apassionat la història d'aquesta estructura: El passadís el va fer construir Catalina de Médicis com a saló de ball i va ser un regal pel seu fill. Quins regals que els feien! 
Durant la primera guerra mundial, com a molts castells de França, aquesta passarel.la es va convertir en un hospital militar. 

Durant la 2a guerra mundial el castell es trobava en la frontera entre la zona ocupada pels alemanys i la zona lliure del govern francès. Hi havia una porta secreta, al final del passadís, amagada darrera d'una llar de foc, que va servir de porta per a acollir i salvar moltes vides de la resistència francesa. 


Ara, es pot creuar per la porta "amagada" que van fer servir per a refugiar-se dels enemics.  


Cambra de Diana de Poitiers

Chenonceau destaca per la seva història* però també per a l'arquitectura i el mobiliari reinaxentista, tapissos i quadres importants. 
Cuina ben equipada

*Breu història: "El castillo acabaría siendo regalado por Enrique II a su célebre favorita Diana de Poitiers, duquesa de Valentinois. Diana de Poitiers encargó el jardín que todavía hoy lleva su nombre. ; Diana de Poitiers logró que Francisco I de Francia se instalase en el lugar junto a toda la corte. 
Tras el fallecimiento de Enrique II, Catalina de Médicis, que pasó a ser la regente del Reino de Francia, obligó a Diana de Poitiers, su rival en el corazón del difunto rey, a que restituyese a la corona el castillo de Chenonceau. A cambio de dicha cesión, entregó a Diana el castillo de Chaumont-sur-Loire, que se encuentra a pocos kilómetros del de Chenonceau.
En tanto que reina madre, Catalina de Médicis hizo edificar sobre el Puente de Diana la galería que se puede contemplar actualmente. (Wikipedia)Jardí de Diana

La rivalitat entre les dues dames del castell Diana de Poitiers i Catalina de Médicis han deixat dos jardins esplèndids: el jardí de Diana y el jardí de Catalina. 

Més enllà destaca el laberint circular de més d'una hectàrea.

Laberint
1 comentari:

  1. Molt bon reportatge! És un dels viatges somiats des de petita. M'encanten els palaus I castells .

    ResponElimina