Gorges de Canet D'Adri

Canet d'Adri. Gironés

Aquesta sortida més que una ruta és un lloc per passar el dia o per anar a berenar, visitant les gorges respectant l'entorn natural.

Un indret molt bonic a l'interior de la comarca del Gironés, en el qual recentment s'ha prohibit el bany en aquestes gorgues de la Font de la Torra, segons m'informen des de l'ajuntament de Canet d'Adri. L’incompliment d'aquesta normativa comporta una sanció econòmica elevada.

El poble de Canet d'Adri amaga una zona ben curiosa, unes gorges d'origen volcànic.

Molí al "Parc de la Font de la Torre"

Aquestes gorges es van formar per la lava solidificada dels volcans de la zona. L'aigua les ha anat erosionant tot formant els estanys, una mena de forats de diferents mides i profunditats. 

També trobarem un antic molí que l'aigua fa girar i diversos ponts i passeres de fusta entre molta vegetació.


Per arribar-hi hem aparcat el cotxe al costat de l'esglèsia de Canet d'Adri i hem seguit les indicacions dels panells informatius (indicadors marcarts en color verd)  en direcció al Parc de la Font de la Torre, en una lleugera baixada de uns 10 minuts caminant per un camí de terra. Ben aviat trobem un gran monòlit de pedra que ens indica el camí i que aquí s'han trobat restes d'assentaments humans de fa 100.000 anys.  

Nota: Hem intentar fer una ruta recomanada, circular de 7 kms, que travessa un turó origen volcànic. Tot i que semblava una excursió sencilla no la recomano, en primer lloc perquè no està gens ben indicat i en segon perquè no hi ha cap ombra si fa molta calor, ni cap font o lloc on comprar aigua.
El paratge natural
La riera de Canet, o Tornavellins, neix sota la muntanya de Rocacorba i va serpentejant al llarg del seu curs formant balmes, petites cascades i rabejos d’una frondositat i bellesa molt especials. Al seu pas pel poble de Canet es converteix en un dels indrets més interessants de municipi, on forma les gorgues de la Font de la Torre, d’origen volcànic, formes d’erosió alveolar produïdes per l’impacte contra les parets dels materials del llit del riu que arrossega l’aigua. La remodelació de la Font de la Torre ha donat lloc a la construcció d’una passera, una sínia i un circuit per a passejar-hi a banda i banda de la riera.
La flora i la fauna
La vegetació de l’indret és frondosa i rica en espècies: roures, alzines, pins, pollancres, àlbers, freixes de fulla petita i la vegetació aquàtica i la típica de les zones humides. A la riera hi viuen bagres, i és freqüent veure-hi espècies de lepidòpters, com la nimfa del bosc o la panàxia. http://www.pedresdegirona.com/girones/gorgues_canet.htm