Dolmen de la cova d'en Daina

Romanyà de la Selva

El dolmen de la cova d'en Daina és el sepulcre megalític més complet i ben conservat de Catalunya. Es troba al massís de les Gavarres, al terme de Romanyà de la Selva. En el tram de la via verda que va de Girona a St Feliu de Guíxols passem per una de les antigues estacions de tren, ara reubicades com a oficines de turisme, bars, restaurants i fins i tot centres BTT.

En aquest cas l'estació de font picant alberga un restaurant amb el mateix nom, i està just al costat de la carretera que direcció a Bell-lloc ens porta fins al poble de Romanyà de la Selva, que sense dubte, també mereix una visita.

Església Romànica del segle X

Per començar la ruta fins trobar el dolmen, deixem el cotxe a l'aparcament que trobarem al principi de Romanyà.


Racó de Romanyà de la SelvaDes de Romanyà de la Selva i seguint els indicadors trobarem un camí que ens porta a una creu de pedra.

En aquest punt deixem el camí i seguim pel costat de la carretera en una passejada planera i sense dificultat fins a endinsar-nos en un bosc on trobarem el dolmen.El sepulcre megalític de la Cova d'en Daina és un dolmen de granit de grans dimensions: 7,50 mt de llargada i 1,70 mt d'amplada.

Els dolmens són recintes sepulcrals megalítics formats per una cambra sepulcral i un corredor d'accés a la cambra envoltat d'una anella externa formada per grans roques. 
Pel camí, si ens hi  fixem, podem veure el petit cementiri del poble, on reposa l'escriptora catalana
Mercè Rodoreda, la qual va passar l'etapa final de la seva vida residint a Romanyà de la Selva.
Allotjament en càmping:

A Santa Cristina d'Aro hi ha el càmping MAS ST JOSEP. El que més m'agrada d'aquest és que just pel davant hi passa la via verda del tram de Girona - St Feliu de Guíxols. 
Passat l'estiu és més tranquil i un bon punt de partida per a fer excursions per la zona, tan camins de ronda vora el mar, com recorrent la via verda en bicicleta o la excursió que proposo al bosc.

A l'estiu hi va molta animació i molta gent, tant nacional com estrangers. La piscina, que és l'eix central, és impressionant. N'hi han dues, una infantil amb zona de jocs i la gran té una illa al mig amb varis jacuzzis.
El que no m'agrada del Mas St Josep és que cada vegada hi ha més zona de bungalows i menys terreny per poder acampar. Fora de temporada està molt be, ja que és un càmping d'interior. A l'estiu, però per anar a la platja cal agafar algun transport, està a 15 minuts en cotxe aprox.


Excursió al dolmen:
Durada:    30 min. (anar i tornar)
Distància: 4,5 km