Pàgines

Camí de Ronda: de St Pol a Sa Conca de Platja d'Aro

Platja de Sant Pol de S’Agaró - Cala de Sa Conca a Platja D'Aro

Els camins de ronda travessen el nostre país de nord a sud per la costa, la majoria formen part del GR92. 

El camí de ronda és un camí costaner que ressegueix l’abrupte litoral de la Costa Brava entre les localitats de Blanes i Portbou. Es tracta d’un camí històric que va ser creat amb les funcionalitats bàsiques de comunicar les diferents poblacions, platges i cales del litoral, al mateix temps que garantia als pescadors i mariners de cabotatge el retorn als ports d’origen en el cas que la seva barca naufragués contra les roques del litoral, però sobretot va ser utilitzat per al control del contraban i l’estraperlo o mercat negre marítim per part de les autoritats estatals.
Si bé la data de construcció del camí de ronda és incerta, podem suposar que és un camí mil·lenari que s’utilitzava per a la comunicació del litoral des d’època remota, però el nom de camí de ronda es va popularitzar durant el segle XIX i XX, sobretot perquè era el camí que utilitzaven els carrabiners i guàrdia civil per fer “la ronda” i controlar les activitats il·legals de contraban i estraperlo que es realitzaven a la costa.
http://www.camideronda.com

Pel que fa a la Costa Brava, al Baix Empordà trobarem camins més planers i a mida que pugem cap a l'Alt Empordà, es tornen més agrests; amb més dificultat que es compensa amb paisatges espectaculars. En la major part del seu recorregut voregen les cales de la Costa Brava. 

 Els del Baix Empordà no presenten grans dificultats per anar amb nens que caminen i ofereixen vistes precioses de les cales. Cal anar amb compte perquè molts dels itineraris són de via estreta i sense proteccions. No us aconsello anar-hi amb cotxets, ja que en molts trams hi han escales.


Aquest tram del camí de Ronda és diferent de la resta. És més un ample passeig que un camí de ronda habitual. No és gens escarpat, ben al contrari, tot el camí és molt ample, segur i planer. Té una longitud aproximada de 1,5 kms i l'anada es recorre en 20 minuts. 
El nostre punt de sortida és al final de la platja de St Pol de S'Agaró, just davant dels anomenants "Banys de S'Agaró", unes vistoses casetes de fusta de colors que fan de vestidors a la platja i que es poden llogar en època estival. Pertanyen al restaurant, la Taverna del Mar.
Just passades les casetes comença el camí de ronda, vorejant l'Hostal la Gavina, que realment no és un hostal sinó un hotel de 5 estrelles del 1932, i molt conegut en la zona. 

Ja des del principi, trobem el mirador de Punta de Pau, des d'aquest balcó les vistes són impressionants. La Punta d´en Pau es troba separada de la terra per un canal estret i poc profund. A més dels penya segats, una de les pecularietats d'aquest camí de ronda és l'arquitectura, ja que aquest tram transcorre al costat de magnífiques mansions i jardins de la burguesia catalana de principis del segle XX. 

Més endavant trobarem una illa plena de Gavines, que just s'anomena així "l'illa de les Gavines".
Tram de camí de ronda

Després veurem Cala Pedrosa, aquí hi ha un mirador en un templet, amb vuit columnes en els Esculls de la Font. 
Es pot baixar fins a Cala Pedrosa, una petita cala de 20 mt de longitut i sorra gruixuda, la típica caleta sense cap mena de servei que la fa molt autèntica.
Cala Sa Conca
El nostre punt final és la platja de Sa Conca, baixant les escales trobem una gran platja, de quasi 400 metres de llarg amb un illa al mig, l'illot de Sa Conca que la divideix en dos. La primera cala és de sorra més fina, podem acabar la passejada amb una remullada o refrescant-nos en algún dels dos xiringuitos que disposa. També hi ha un parc infantil a la sorra i està equipada amb dutxes.

Resultat d'imatges de cala sa conca platja d'aro

La cala que continua és més rocosa, que convida a fer esnòrquel gràcies al seu fons de roques hi ha força vida submarina. 
Ens trobem a la Punta de Pinell, al final trobarem unes escales , si les pugem anirem a fer cap a la Marina de Port d'Aro, a Platja d'Aro.     Passegem al voltant de magnífiques construccions i fins i tot per sota d'alguna d'elles, com en aquest cas. O veure les escales de baixen fins els embarcaders com a la Cala de Vaques. Allotjament en càmping: A la zona de Castell-Platja d'Aro, Santa Cristina d'Aro i S'Agaró hi han molts càmpings. Jo en recomano dos:

Càmping VALLDARO a les afores de Platja d'Aro.
Càmping MAS ST JOSEP a Santa Cristina d'Aro

En els dos hem estat prou temps per poder-los recomanar, són macrocàmpings per establir-se, amb tots els serveis i instal·lacions, grans piscines, activitats esportives per a grans i petits, mini-club, animació nocturna, etc.

El que més m'agrada del càmping MAS ST JOSEP és que just pel davant hi passa la via verda. La piscina, que és l'eix central, és impressionant. N'hi han dues, una infantil amb zona de jocs i la gran té una illa al mig amb varis jacuzzis.
El que no m'agrada del Mas St Josep és que cada vegada hi ha més zona de bungalows i menys terreny per poder acampar. Cal tenir en compte que és un càmping d'interior, per anar a la platja no està lluny, però cal agafar algun transport.

Del càmping VALLDARO destaco que està dividit en dos parts que les parteix un petit pont. Cada part té la seva piscina i restaurant, de fet el càmping té quatre piscines. Una d'elles de recent construcció, és una piscina infantil que simula una platja, està decorada i agrada molt als nens.
El càmping és tot planer, ideal per anar amb bicicleta. 

Tot i que disposa de supermercat, mol a prop hi ha una zona comercial i d'oci el "Parc d'Aro" amb centres comercials, restaurants i cinemes. 

La platja no queda lluny, s'hi pot arribar passejant, però no el considero un càmping de platja. 


Piscines Valldado